Kolesarjenje po trasi nekdanje ozkotirne železnice

Parenzana z gorskimi kolesi

07
Oct
2017
07
Oct
2017
1 dan
40 EUR
EUR

38

Kratek opis

Parenzana predstavlja nekdanjo ozkotirno železniško progo (širine 760 mm) med Trstom in Porečom, ki je obratovala med leti 1902 in 1935. Ime je dobila po besedi Parenzo - italijansko poimenovanje mesta Poreč, zaradi česar jo imenujemo tudi Porečanka. Pomenila je povezavo zaledja z obmorskimi kraji in je močno prispevala h gospodarskemu razvoju Istre. Danes Parenzana prispeva predvsem k razvoju kolesarskega turizma v zaledju Istre, kajti celotno traso so spremenili v kolesarsko stezo. Mi bomo odpeljali tisti lepši in zanimivejši del: od Lucije, mimo solin in letališča Portorož, do Buj, Grožnjana, Oprtalja, Livad, Motovuna in naprej do Vižinade in zaključili v Poreču. Upajmo samo da bosta, kljub koledarski jeseni, ozračje in morje še vedno primerna za jesenski skok v morje.

Program potovanja

1. dan
07
Oct
2017
Kolesarjenje skozi najbolj slikovite istrske vasice
Portorož - Buje - Grožnjan - Oprtalj - Motovun - Vižinada - Poreč

Zjutraj se bomo iz Celja s kombijem odpravili proti slovenski obali. Parkirali bomo v Luciji in med tem, ko se boste vi odpravili na prvo jutranjo kavo bomo mi pripravili vaša kolesa za odhod na kolesarjenje po trasi nekdanje ozkotirne železnice. Sama trasa vas bo iz Lucije vodila mimo Sečoveljskih solin do hrvaške meje in naprej do Buj,  Grožnjana (umetniške vasice, kjer danes delujejo številne galerije), Livad do Motovuna in naprej do Vižinade ter vse do Poreča. Vse te vasice so po ukinitvi Porečanke začele počasi ugašati, pozitivna lastnost tega pa je, da se je njihova pristnost, neokrnjenost in slikovitost zaradi tega ohranila vse do danes. Ker spremljevalno vozilo ne more po trasi Parenzane vas bomo ob sami trasi večkrat počakali in za vse udeležence pripravili tako imenovano okrepno postajo, kjer se boste lahko okrepčali. Po prihodu in okrepčilu zadnjega pa se bo boste podali na pot do naslednje kontrolne točke. Tako se bomo prvič dobili na Bujah in nato zopet v Dolini Mirne preden se boste povzpeli na Motovun. Zadnja okrepna postaja bo na Vižinadi od koder vas bo do zaključka v Poreču ločilo le še 18 kilometrov. Po prihodu v Poreč bo sledilo nekaj prostega časa za okrepčilo in  jesensko kopanje. Povratek domov je planiran v poznih večernih urah.

 

Podrobnosti trase:

Na zemljevidu je označena celotna trasa Parenzane. Mi bomo prekolesarili zadnjih 97 kilometrov trase s skupno 1500 višinskimi metri vzpona.

 

 

  Dodatne informacije

  Cena vključuje:

  • prevoz na relaciji Celje - Ljubljana - Portorož - Poreč in nazaj, 
  • spremljevalno vozilo med kolesarjenjem,
  • okrepna postaja s sadjem in piškoti in oreščki med kolesarjenjem,
  • voda in izotonični napitek med kolesarjenjem,
  • ostala vodenja po programu,
  • osnovni servis koles ob morebitni okvari,
  • slovensko vodenje,
  • organizacija potovanja in DDV.

   

  Možna doplačila:

  • izposoja električnega kolesa 23€/dan

  Velikost skupine?

  V skupini bo maksimalno 8 oseb.

  Kako bomo potovali?

  Do Portoroža bomo potovali s kombijem in zaprto box prikolico za kolesa. Od tam naprej pa boste pokrajino opazovali iz kolesarske perspektive. Po zaključku kolesarjenja v Poreču sledi povratni prevoz s kombijem mimo Ljubljane do Celja.

  Koliko bomo kolesarili, kakšna je zahtevnost in dolžina tras?

  Prevozili boste približno 82 kilometrov in približno 1200 metrov višinske razlike. Trasa skoraj v celoti poteka po makedamski podlagi in poljskih ter gozdnih poteh.  

  Kakšno opremo potrebujem za kolesarjenje?

  Za potovanje potrebujete topla in tudi zračna oblačila za kolesarjenje in oblačila za po kolesarjenju. Priporočamo uporabo zaščitne čelade. Glede na to, da je v Istri pogosto trnje je svetujemo, da s sabo vzamete tudi rezervno zračnico in tlačilko Vsi udeleženci se morajo zavedati, da organizator ne more prevzeti odgovornosti za varnost udeležencev med njihovim kolesarjenjem, da kolesarjenje poteka po cestno prometnih predpisih in na lastno odgovornost.

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti (klemen@natekmi.si) nam pošljete vaše podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu), naslov stalnega bivališčadatum rojstva in telefon, kjer ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun-prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije na naš bančni račun. *Razlika se poravna pred odhodom.