Nekaj več kot Alpe!

Mont Ventoux in Pireneji

22
Sep
2018
15
Sep
2018
8 dni
Apartmajska hiša, Hotel ***
Kombi
740 EUR
EUR

682

Kratek opis

S samo mislijo na Pireneje smo se poigravali že od samega začetka organizacije naših kolesarskih potovanj - a do sedaj smo vedno znova prišli do zaključka, da je to gorovje, ki ločuje Francijo in Španijo vseeno nekako predaleč od nas. Po tem, je lansko sezono padla še ideja o potovanju na Mont Ventoux v francoski Provansi. Ta Velikan Provanse, kot 1912 metrov visoko goro tudi imenujejo je od slovenske meje oddaljen 850 kilometrov in tako smo zaključili, da je nekako še v našem dometu. Ravno zaradi tega bo Mont Ventoux predstavljal naš prvi cilj potovanja, preden se bomo odpravili na zadnjih 400 kilometrov poti do kraja Bagnères-de-Luchon. Le ta leži v južnih Pirenejih in bo letos gostil tudi štart 17. etape Toura. Celotno etapo te s 65 kilometri morda najkrajše etape v zgodovini Toura boste prevozili tudi sami in tako se boste s kolesom preko prelazov Col de Peyresourde, Col de Vall Louron Azet, Col de Portet premaknili v samo osrčje Pirenejev pod eno izmed legend dirke po Franciji - Col du Tourmalet. Preko prelaza Col d Aspin se boste podali proti legendarnemu "Tourmaleju" in po tem vas bo še vedno čakalo 3 dni kolesarjenja po vrhovih okrog kraja Argeles Gazost, ki nam bo nudil prenočišče vse do zaključka našega raziskovanja Pirenejev. V tem času bomo osvojili še smučarsko središče Hautacam, še en legendarni vzpon na Col d Aubisque in pa naravni rezervat, katerega do sedaj še nikoli ni obiskal Tour - Cirque de Gavarie. Po zadnji Pirenejski noči nas bo čakal transfer do Mentona. Mesto ob Azurni obali, le streljaj stran od mondenega Monaca in Nice nudi idealno izhodišče za kolesarjenje in zato je zelo pogosto tudi zimsko pribežališče profesionalnih kolesarjev. Popoldne bomo izkoristili za poležavanje na plaži, ter polnjenje baterij pred zadnjo 9 ur dolgo vožnjo proti Sloveniji. Skupaj boste v 8 dneh potovanja prekolesarili približno 500 kilometrov in 15.000 metrov višinske razlike.

Program potovanja

1. dan
15
Sep
2018
Mont Ventoux
Ljubljana - Mont Ventoux

V zelo zgodnjem jutru se bomo iz Slovenije preko Italije odpeljali proti osamelcu sredi francoske Provanse. Mont Ventoux, Velikan Provanse ali plešasta gora je 1912 metrov visoka gora,  ki je ime dobila predvsem po vetru (franc. venteux - vetroven). Zabeležena največja hitrost vetra na vrhu znaša preko 320 kilometrov na uro. Mont Ventoux pa ni postal slaven zaradi svojih vetrovnih razmer ampak predvsem zaradi nam dobro poznane dirke Tour de France, kajti v svoji zgodovini je že 10x gostil cilj etape, še dodatnih 6x pa se so kolesarji med etapo peljali preko njega. To je nekako dovolj dober razlog, da se bomo nanj odpravili tudi mi. 

Vzpenjati se bomo začeli kako drugače kot pa iz Bedoina, ki velja za najbolj strmo pot in do vrha bomo morali premagati 21,8 kilometrov s 1617 višinskih metrov razlike. Iz vrha se bomo spustili v tipično provansalsko vasico iz 10. stoletja - Malaucene kjer se bomo namestili v apartmajski hiši in preostanek dneva preživeli v sproščenem vzdušju.

Podrobnosti kolesarjenja: 

2. dan
16
Sep
2018
Premik v Pireneje
Superbagneres

Zjutraj se bomo izpod vznožja Mont Ventouja s kombijem odpeljali proti novim izzivom v Pirenejih. Namestili ser bomo v Bagnères-de-Luchon, ki nam bo nudil idealno izhodišče za naslednja 2 dni kolesarjenja. Po namestitvi v apartmajski hiši, bomo skuhali hitro kolesarsko kosilo (riž/testenine) in, ko se nam bo vse skupaj malo poleglo se bomo odpravili na kolesarjenje do smučarskega središča Superbagneres, Do cilja vzpona na višini 1800 metrov nad morjem, boste morali prevoziti 18,5 kilometra vzpona s povprečnim naklonom 6,3% medtem pa boste premagali 1170 metrov višinske razlike. Na vrhu bomo ob čudovitem razgledu popili kakšno kavo, naredili nekaj obveznih fotografij in se nato spustili nazaj do našega izhodišča v Bagneres de Luchon. 
Po vrnitvi v dolino se bomo skoraj dolžni s kolesom povzpeti še to španske meje na prelaz Portillon. S samega vrha, se bomo spustili še nekaj kilometrov v Španijo do razgledne ploščadi, kjer stoji tudi spomenik vsem španskim zmagovalcem Toura.

Podrobnosti kolesarjenja:

(narisana je samo trasa do smučišča Superbagneres in nazaj)

3. dan
17
Sep
2018
Po poteh 17. etape Toura 2018
Bagneres de Luchon -. Col de Peyresourde - Col de Vall Louron Azet - Col de Portet

Zjutraj bomo prtljago zopet naložili v spremljevalno vozilo in odpravili se bomo kolesariti po trasi ene najkrajših etap Dirke po Franciji v zgodovini te slovite dirke. 17. etapa letošnje dirke bo dolga le 65 kilometrov. Iz Bagneres de Luchon se bomo praktično brez ogrevanja začeli vzpenjati na Col de Peyresourde. Do vrga bomo morali prevoziti 15.3km in 939 metrov višinske razlike s povprečnim naklonom 6,1%. da pa vam bo le nekoliko lažje, lahko pričakujete ob cesti kamnite oznake iz katerih boste lahko razbrali koliko vam še manjka do vrha. Po obveznem fotografiranju na vrhu, katerega je v francoski zgodovini Tour prečkal že več kot 50x, se bomo spustili v vasico Loudenville in od tam napadli naslednji cilj - - Col de Val Louron Azet, ta 1580 metrov visoki prelaz pa nam bo služil le kot nekakšna overtura pred zadnjim vzponom na 2215 metrov visoki Col de Portet. Tam se bo 27.julija po vsega 65 kilometrih in končala brutalna 17. etapa Dirke po Franciji.
Po obveznem slikanju na vrhu bo sledil spust do naše apartmajske hiše v Arreau. 

Podrobnosti kolesarjenja:

4. dan
18
Sep
2018
Premik v bazo: Col d Aspin & Col du Tourmalet
Col d Aspin, Col du Tourmalet

Zjutraj bomo naložili prtljago v kombi, kajti prišel bo časza premik v našo Pirenejsko "pazo" za naslednje 4 dni. Preko prelazov Col d Aspin in Col du Tourmalet se bomo namreč premaknili v naš novi "dom" v Argeles - Gazostu. 
Tisti utrujeni se boste lahko v kombiju prepeljali prvih 15 kilometrov do začetka vzpona na Col d Aspin, ki bo s svojimi 500 metri višinske razlike služil kot nekakšna overtura pred vzponom na Tourmalet, ki z 2115 metri nadmorske višine velja za navjišji prelaz v francoskem delu Pirenejev. Tourmalet pa ni le najvišji francoski prelaz v Pirenejih, ampak je ob tem tudi prava legenda Toura. Namreč izmed vseh vzponov je prav Col du Tourmalet bil v vsej zgodovini največkrat prevožen vzpon Toura. Tourmalet je tako do leta 2014 kar 83 gostil sloviti Tour de France. Zato je bil zaslužen v veliki meri tudi Jacques Goddet, dolgoletni direktor Dirke po Franciji (1936-1987) kateremu so na vrhu postavili tudi spomenik. 
Po osvojeni legendi vzpona na Tourmalet, se bomo spustili v dolino do naše nastanitve, kjer bomo v sproščenem vzdušju preživeli preostanek dneva. 

Podrobnosti kolesarjenja: 

5. dan
19
Sep
2018
Skok na slovita Luz Ardiden in Hautacam
Luz Ardiden, Hautacam

Po zajtrku bo napočil čas za nove izzive. Pogovorili se bomo koliko utrujenosti se je nabralo v nogah in o nadaljnem poteku dneva. Planirana bosta 2 epska vzpona, ki ste seveda tudi stara znanca Dirke po Franciji in kot takšna bi ju bilo skoraj greh izpustiti. Prvi od njiju je Luz Ardiden - do tja nas bo vodilo 14,2 kilometra vzpona s 1010 metri višinske razlike in povprečnim naklonom 6,9%. Luz Ardiden je v preteklosti že 8x gostil dirko po Franciji, 2x pa ga je obiskala tudi Dirka po Španiji. 

Po obveznem fotografiranju na vrhu se bomo odpravili v dolino, po tem pa se bomo dogovorili o nadaljnem poteku dneva. Tisti bolj zagnani boste lahko odkolesarili še na 1560 metrov visok vzpon do smučarskega središča Hautacam. 
Vsi tisti, ki boste noge želeli nekaj moči v nogah privarčevati za naslednje etape pa boste lahko kolesarjenje zaključili s povratkom do apartmajske hiše. 

Podrobnosti kolesarjenja: 

6. dan
20
Sep
2018
Col d’Aubisque
Col d’Aubisque

Osrednji cilj dneva bo kolesarjenje preko prelaza Col d’Aubisque, katerega je od leta 1947 prečkal sloviti Tour že kar 48 krat. Tisti bolj zagnani boste lahko naredili krožno vožnjo z dolgim uvodom po ravnini mimo Lurda vse do Larunsa od koder se začne cesta vzpenjati v nebo. Vse tiste, ki boste želeli varčevati z energijo bomo s kombijem prepeljali ravninski del trase in tako, boste lahko s svežimi nogami zagrizli v klanec. Vzpon ns Col d’Aubisque iz Larunsa se vse do term Eaux-Bonnes vzpenja precej nežno, po tem pa vam vse do vrha s povprečnim naklonom okrog 8% ne bo pustil predahniti. Dolžina vzpona je 16,6km in zavoljo nežnega začetka je povprečni naklon "samo" 7,2%, premagati pa boste morali nič več kot 1190metrov višinske razlike. Po tem, ko boste osvojili vrh, se boste na okrepni postaji lahko preoblekli in do prihoda zadnjih udeležencev potovanja občudovali razgled iz te legende Toura. 
Sledil bo spust in še "gratis" vzpon na fotogenični Col de Borderes, od tam pa le spust do naše baze v Argeles-Gazost.

Podrobnosti kolesarjenja: 

7. dan
21
Sep
2018
Skriti biser Pirenejev - Cirque de Troumouse ali kopanje v Mentonu
Cirque de Troumouse

Zjutraj se bomo pogovorili o počutju in utrujenosti, kajti za v nogah bo že 6 dni vse prej kot lahkega kolesarjenja. Ena izmed opcij, ki nam jo v tem času v Pirenejih še ne bo uspelo odvoziti bo Cirque du Troumouse, največji naravni arhipelag v Pirenejih, ki je nastal kot posledica ledeniške erozije. Na njem se do danes še nikoli ni končala nobena izmed etap Toura ali Vuelte, kajti že od nekdaj je  ta del zaščiten kot nacionalni park in francozi so ocenili, da ves vrvež Toura ne bi pozitibvno vplival na floro in favno. Od apartmajske hiše do vrha nas čaka 46 kilometrov,  med tem pa se bomo morali povzpeti 2092 metrov nad morjem. Traso se seveda lahko tudi skrajša na način, da se začetni del do začetka vzpona prepeljete v kombiju in tako odpeljete samo tisti najlepši del trase. 

Po osvojenem vrhu, se lahko v apartmajski hiši še stuširamo, skuhamo špagete ali riž in se nato odpravimo na dolgo pot proti domu. Prenočišče bomo imeli rezervirano v Mentuno. Le ta leži ne daleč od Francosko Italijanske meje na Azurni obali in je kot takšen tudi pogosto zimsko pribežališče profesionalnih kolesarjev, ki tam zaradi ugodne klime trenirajo pred začetkom sezone. 
Skladno z željami, se lahko v Menton premaknemu tudi že zjutraj in tako popoldne izkoristimo za poležavanje na plaži. 

Podrobnosti kolesarjenja: 

8. dan
22
Sep
2018
Čas za povratek domov
Menton

Zjutraj se bomo po zajtrku odpravili proti domu. Pred nami bo 700 kilometrov vožnje so slovenske meje. Prihod domov je planiran v popoldanskih urah. 

  Dodatne informacije

  Cena vključuje:

  • vse prevoze v sklopu potovanja,
  • 2 krat nočitev z zajtrkomv hotelih  3*,
  • 5 krat nočitev v apartmajski hiši,
  • 7 dni vodenega kolesarjenja po Franciji,
  • ostala vodenja po programu,
  • elektrolitski napitki med kolesarjenjem,
  • osnovni servis koles ob morebitni okvari,
  • slovensko vodenje,
  • organizacija potovanja in DDV.

  Možna doplačila:

  • morebitne vstopnine in ogledi v prostem času,
  • izposoja kolesa za čas potovanja 140€,
  • turistični zavarovanje z asistenco Coris 9,37€ (osnovno kritje do 25.000€),
  • zavarovanje rizika odpovedi 4,3% cene potovanja.

  Velikost skupine?

  V skupini bo maksimalno 7 oseb in 1 spremljevalec.

  Kako bomo potovali?

  Potovali bomo s kombijem.

  Kakšno opremo potrebujem za kolesarjenje?

  Za kolesarjenje potrebujete normalno delujoče cestno kolo, topla oblačila za kolesarjenje in oblačila za po kolesarjenju. Priporočamo uporabo zaščitne čelade in svetujemo, da s seboj prinesete kakšno rezervno zračnico. Tlačilka bo na voljo v kombiju. Vsi udeleženci se morajo zavedati, da organizator ne more prevzeti odgovornosti za varnost udeležencev med njihovim kolesarjenjem, da kolesarjenje poteka po cestno prometnih predpisih in na lastno odgovornost.

  Kaj pa, če so trase kolesarjenja zame prezahtevne?

  Na celotni trasi kolesarjenja boste kolesarji imeli tudi spremstvo spremljevalnega vozila. Tako, da lahko kolesarjenje vedno prekinete ali skrajšate glede na individualne želje. Če kakšen dan ne želite kolesariti, lahko dan izkoristite za podrobne oglede krajev, ki jih bodo kolesarji obiskali med postanki ali pa uredimo transfer direktno do kraja kjer se konča kolesarjenje.

  Kako se prijavim?

  Preprosto, po e-pošti (klemen@natekmi.si) nam pošljete vaše podatke: ime in priimek (enako kot v osebnem dokumentu), naslov stalnega bivališčadatum rojstva in telefon, kjer ste dosegljivi.

  Po prejemu vaših podatkov vam po pošti pošljemo račun-prijavnico. Prijavo potrdite s plačilom akontacije na naš bančni račun. *Razlika se poravna pred odhodom.

   Lahko pa se oglasite tudi v naših poslovnih prostorih Športni center - NATEKMI.si na Mariborski cesti 105 v Celju, vsak delovni dan med 10. in 19. uro in ob sobotah med 9. in 13. uro.